Categories

Nejčastější otázky

K nejčastějším otázkám, s kterými se na nás obracíte, patří: Je Pangamin® možné užívat dlouhodobě? Ano, všechny výrobky Pangamin® jsou pro své přirozené složení, bez použití přídatných látek, určeny k pravidelnému a časově neomezenému užívání a to i v průběhu těhotenství, kdy doporučujeme Pangamin® Jodamin®.

Výrobky Pangamin® můžete užívat bez obav o svoji postavu  i v rámci diety. Více se dočtete v článku „Mýty o dietě“ v sekci RECENZE.

K dalším častým otázkám patří: Pangamin® a celiakie, Pangamin® a průjmové onemocnění, Pangamin® a léčba antibiotiky, Pangamin® a kolitida a Crohnova choroba. Na tyto otázky odpovídá gastroenterolog MUDr. Petr Fojtík PhD.:

Pivovarské kvasnice Pangamin® v gastroenterologii

Obor gastroenterologie se zabývá onemocněními, která postihují zažívací trakt, ať již jsou to onemocnění průjmová, způsobená akutní virovou či bakteriální infekci, kdy jako metodu léčby používáme probiotické kultury. Dalšími onemocněními způsobující deficit živin jsou onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba a celiakie. U všech těchto onemocnění dochází v důsledku chronických průjmů k dlouhotrvající malnutrici, to je deficitu základních živin, hlavně bílkovin, vitamínů a stopových prvků. Pivovarské kvasnice Pangamin® všech druhů zajišťují doplnění těchto živin a tím zlepšují celkový zdravotní stav pacientů a lepší léčebné výsledky již zavedené léčby.

Základním problémem těchto onemocnění je deficit bílkovin. Ideálním zdrojem bílkovin jsou tedy potraviny, které obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin a jsou proto nazývány kompletními bílkovinami. Tyto potraviny pochází obvykle z živočišných zdrojů: maso, mléko, vejce. Úplné bílkoviny, z rostlinného původu zcela ojedinělé, jsou obsaženy v pivovarských kvasnicích Pangamin®. Pivovarské kvasnice Pangamin® jsou přírodním vyváženým zdrojem s vynikající koncentrací všech vitaminů řady B. Obsahuje například 20× více vitaminu B1 a B2 než játra a 45 % kompletních bílkovin, v nichž je zastoupeno 17 aminokyselin, včetně všech esenciálních. Nachází se v něm rovněž hojné množství minerálů a stopových prvků, tuků a sacharidů, tedy základních. Podáváním pivovarských kvasnic Pangamin® pak výrazně zlepšíme celkový stav výživy i hojivých procesů u gastrointestinálních onemocnění.

Průjmy infekční a virové

Podávání Pangaminu® Bifi a Bifi Plus během virových i infekčních průjmů jasně zkracují průběh onemocnění, dochází k rychlejší rekonvalescenci pacientů a návratu přirozené střevní mikroflóry.

Celiakie

Celiakií je postiženo v České republice asi 50 tisíc osob. U dětí a mladistvých má typické příznaky jako jsou průjmy a těžká podvýživa, u dospělých pacientů může být celiakie jen s minimálními zažívacími příznaky, nebo již dochází k rozvoji komplikací, jako je osteoporóza. Je to opět autoimunní onemocnění, v jehož důsledku dochází k atrofii (oploštění) sliznice tenkého střeva a tím k poruše vstřebávání živin. Pacienti s celiakií trpí těžkou podvýživou s deficitem bílkovin, vitamínů skupiny B, D, A, deficitem stopových prvků jakou jsou Se (selen) a Zn (zinek) a deficitem Fe (železa) s následnou anemií. Po započetí dietních opatření – bezlepkové diety – dochází k obnovení sliznice střeva během 6–12 měsíců, a teprve pak k normálnímu vstřebávání živin. V tomto období jednoho roku je nutná substituce všech chybějících nutritientů, skupin vitamínů a stopových prvků. Preparáty Pangamin® dražé a Normatyl velkou části těchto chybějících živin mohou doplnit. Takže kombinace Pangamin®, Normatyl, vitamin D a kalcium jsou základním opatřením v úvodu dietního režimu nově diagnostikované celiakie. Ačkoliv jsou pivovarské kvasnice Pangamin® vyrobeny ze sladu z ječmene, obsah lepku je zde tak minimální, že jej můžeme pokládat za doplněk bezpečný při bezlepkové dietě.

Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba

Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba jsou autoimunní zánětlivé onemocnění tenkého a tlustého střeva, projevující se průjmy a těžkými stavy podvýživy s celkovým chřadnutím a velikou zánětlivou odpovědí. Základní podpůrnou léčbou je zlepšení celkového výživového stavu pacientů, v jehož důsledku dochází k lepšímu hojení zánětu a menšímu počtu relapsů onemocnění. Preparáty Pangamin® Bifi a Bifi plus (s pupalkovým olejem) a Bifi + Omega 3 (omega 3 mastné kyseliny) mohou tento deficit výživy pomoci upravit. Doplní základní řadu aminokyselin pro stavbu bílkovin, dále celou škálu vitamínu B a stopových prvků. Pupalkový olej a omega 3 mastné kyseliny mají protizánětlivý efekt, který u výše jmenovaných autoimunních zánětlivých onemocnění může být výrazný. Dalším preparátem vhodným k užívání je Normatyl, který obsahuje i stopové prvky jako Zn (zinek), který hraje také roli v zánětlivých procesech. Pacienti s těmito chorobami trpí také deficitem Zn (zinku), který tímto upravujeme.

Podvýživa za hospitalizace

Pacienti hospitalizovaní na interních a gastroenterologických odděleních jsou postižení díky své základní chorobě až v 60 % skrytou podvýživou. Podvýživa zhoršuje výrazně léčebné efekty a také časté používání antibiotik může mít výrazné negativní důsledky na střevní mikroflóru s možným rozvojem clostridiových střevních infekcí. Tato infekce je v posledních letech obávanou komplikací léčby antibiotik hlavně u imunokompromitovaných pacientů s obtížnou léčbou a smrtelnými důsledky. Preparáty Pangamin® Bifi, Bifi + Omega 3 a Bifi Plus dodávají kromě základních bílkovin a vitamínů skupiny B hlavně probiotické kultury, které omezují výskyt clostridiové střevní infekce a tím výrazně zlepšují prognózu pacientů. Tyto preparáty jsou levnější alternativou sippingu (popíjení) nutričních tekutých preparátů. Pivovarské kvasnice Pangamin® jsou přirozeným zdrojem výživy a jsou dobře tolerované a levné. Proto by měly být častěji užívány u hospitalizovaných pacientů jako standardní doplněk léčby.

Léčba antibiotiky

Dnes již je standardně doporučeno při léčbě antibiotiky z jakéhokoliv důvodu doplnit léčbu probiotickými kulturami. Antibiotika léčí infekt, na který jsou zacílena (angína, zápal plic, močový infekt …), ale také působí v celém organizmu, včetně tlustého střeva, kde dochází k vybití přirozené střevní mikroflóry. Následně vzniká dysmikrobie s možnými průjmy a dále s možným rizikem přerůstání anaerobních střevních bakterií, hlavně Clostridium difficile. Střevní klostridiová infekce je obávanou komplikací ATB léčby, mnohdy s těžkým průběhem a léčbou dalšími specifickými antibiotiky. Prevence této infekce podáváním probiotik je zásadním předpokladem zabránění vzniku tohoto těžkého infekčního onemocnění. Podávání probiotik v preparátech Pangamin® Bifi a Bifi plus může sehrát zásadní roli v prevenci tohoto závažného onemocnění.

MUDr. Petr Fojtík PhD.
Vítkovická nemocnice, a. s., Ostrava, Centrum péče o zažívací trakt – gastroenterolog


S dalšími otázkami, na které jste zde nebo jinde na stránkách nenašli odpověď, se na nás můžete obrátit prostřednictvím mailu nebo telefonicky.