Přihlaste se do věrnostního programu a využijte slevu 50 Kč na Váš první nákup ještě dnes!  Více zde.

Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.

Mýty a fakta

aneb vše, co si myslíte o Pangaminu nemusí být pravda. 

Zde najdete odpovědi na otázky, na které se ptáte nejčastěji. Napadla Vás otázka, která zde chybí? Napište nám.

Mýty

Pangamin je jen název?

Před několika desítkami let byla z pivovarských kvasnic izolována nová látka, která byla tehdy na základě svých vlastností zařazena do skupiny vitamínů B (vitamín B15) s pojmenováním kyselina pangamová. Právě po ní dostal své jméno Pangamin K jejím nejbohatším přírodním zdrojům patří pivovarské kvasnice, hnědá rýže, dýňová semena, otruby, sezamová semínka. Její role v našem těle je stále předmětem studia. Dříve se například uvádělo, že má příznivé účinky při zánětu jater, napomáhá odolnosti vůči stresu a další. Svého času se v USA prováděly studie v souvislosti s hyperaktivitou u dětí, ale na relevantní výsledky vědeckých poznatků si musíme ještě počkat.

Po Pangaminu se tloustne.

Pivovarské kvasnice, z kterých se Pangamin vyrábí obsahují řadu látek včetně bílkovin (cca 43%) a hořkých látek pocházejících z chmelu. Ty mohou podporovat chuť k jídlu. Zároveň podporují trávení a využitelnost prospěšných látek z potravy. Pokušení z větší k chuti k jídlu předejdeme tím, že tablety užijeme během jídla nebo těsně po něm. Celkový jídelníček je třeba upravit podle kondice našeho metabolismu, energetického výdaje a nezapomínat na prospěšnost pravidelného pohybu a spánku. To platí pro všechny, nejen pro uživatele Pangaminu!

Pangamin a pivovarské kvasnice jsou droždí.

Proces kvašení je známý od pradávna. Už staří Babyloňané a Egypťané připravovali z odvaru obilí nápoj, který nechali zkvasit a který byl podobný dnešnímu pivu. Podobně tomu bylo i s předchůdcem našeho chleba. Za jeho vznikem stály opět kvasnice. Je řada potravin, které jsme si oblíbili a bez kterých si dnešní jídelníček nedovedeme představit, ale nedovedli bychom je vyrobit bez kvasnic. Kvasinek dnes známe celou řadu rodů (druhů) a každý je určen k přípravě či výrobě něčeho jiného.

I pekařské droždí jsou kvasinky ALE: čerstvé droždí jsou živé mikroorganismy s krátkou trvanlivostí, suché droždí jsou mikroorganismy v klidovém stavu s dlouhou trvanlivostí. Droždí se používá zejména na pečení koláčů, buchet, pečiva… Důležité je vědět, že samotné droždí jako pokrm bychom měli používat bez předchozí tepelné úpravy pouze v omezené míře, protože kvasinky se v zažívacím traktu velmi rychle množí a vedle plynatosti mohou poškodit i střevní mikroflóru a tím oslabit imunitní systém.

Pivovarské kvasnice v Pangaminu se oproti droždí již nedokážou množit a proto jsou vhodným doplňkem našeho stravování bez zmíněných nepříjemných vedlejších účinků.

Pivovarské kvasnice nejsou pro vegany, protože jsou živočišného původu. 

Kvasinky jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy. Netvoří plodnice, ale množí se dělením buněk, což je pro ně charakteristické. Používají se k výrobě piva, vína, chleba…Jsou zdrojem bílkovin a mnoha biologicky cenných látek. Mají bohatý obsah dobře stravitelných bílkovin (kolem 40%), minerálů, stopových prvků a zejména komplexu vitamínů B, což platí zvláště pro pivovarské kvasnice (zdroj cs.wikipedia.org). Kvasinky, pivovarské kvasnice tedy mohou bez obav konzumovat i vegani, pro které jsou přínosným zdrojem živin.

Cucavé vitamíny s obsahem sladidel poškozují zubní sklovinu.

Při výrobě vitamínových cucavých tablet nepoužíváme cukr, ale především XYLITOL nazývaný též „březový cukr“, který se nachází v přírodě v mnoha druzích ovoce a zeleniny včetně bobulí. Xylitol se přirozeně vyskytuje i v lidském těle. Je vhodný i pro diabetiky a má asi o 40% menší kalorický obsah než běžný cukr. Protože neškodí zubům, je součástí mnoha žvýkaček a bonbonů. Přispívá k zachování mineralizace zubů, upravuje PH v dutině ústní a může být dobrým pomocníkem před zubním kazem.

Zajímavost: Sladidel existuje celá řada, ale ne všechny jsou k našemu organismu přívětivé. Je proto lepší se jejich konzumaci vyhnout nebo ji rozumně omezit. K nejpoužívanějším sladidlům patří Aspartam. V období vietnamského konfliktu Američané vyvíjeli látku, která by se mohla rozptylovat vzduchem a měla tlumící efekt na psychiku. Látka, kterou vynalezli však neměla dostatečně silný efekt na to, aby paralyzovala Severo-vietnamskou armádu, ale byla sladká, hodně sladká a dostala název Aspartam.  

Pangamin (ne)voní a je hořký.

Pangamin má aroma po použité surovině – sušených pivovarských kvasnicích, které mají typickou chlebovo-kvasnicovou vůni a světle hnědou barvu. Stejně jako v jiných případech i v tomto se najdou ti, pro které má Pangamin příjemnou vůni, jiní jeho aroma budou vnímat opačně. Hořká chuť Pangaminu pochází z chmele, který je jednou ze základních surovin při výrobě piva. Chmelové hořčiny mají řadu pozitivních vlastností. Aby nás kvasnice na jazyku „netrápily“, vyrábíme pro vás Pangamin ve formě tablet a pro ještě snazší užívání máme v nabídce Pangamin dražé, který je určený především pro děti.

Pivovarské kvasnice nadýmají a mohou způsobit kvasinkovou infekci.  

Pivovarské kvasnice obsažené v Pangaminu jsou sušené a inaktivní. To znamená, že se nemohou dále rozmnožovat a nelze je tak například použít jako kvásek. To je důležité, protože aktivní kvasnice (například pekařské droždí) se ve vhodném prostředí množí a vylučují oxid uhličitý, který nadýmání způsobuje. Tomu tak u kvasnic v Pangaminu není. Proto nejsou příčinou kvasinkové infekce nebo její průběh nezhorší.

Pangamin je vhodné užívat jen, když se necítím dobře. K dlouhodobému užívání není určený.

Pivovarské kvasnice – Pangamin je samozřejmě vhodné užívat jako doplněk stravy při různých potížích, v rámci rekonvalescence, při velkém fyzickém i duševním výkonu atd., což se dočtete ve volně dostupných zdrojích na internetu. Historie jejich konzumace sahá stovky let zpátky a je jen málo produktů, které se těší oblibě tolik let a jsou stále v hledáčku lidí. Někomu z vás se v této souvislosti možná vybaví med, který provází lidstvo podobně dlouho. Většina z Vás ví, že pivovarské kvasnice jsou vedlejším produktem při výrobě piva, které se vyrábí z vody, ječmene a chmele a mají tedy přirozený původ. Nemají negativní vedlejší účinky, nezatěžují organismus ani při dlouhodobém užívání. Nejde o léčivo, u kterého očekáváme odezvu v řádech desítek minut nebo hodin a jehož užívání je většinou časově omezené, ale jsou vhodné k pravidelné a dlouhodobé konzumaci a určitě si zaslouží být součástí pestré stravy, na kterou se dnes tak často a správně poukazuje.   

Když piju pivo, nemusím užívat vitamíny B, protože jich tam je dost. 

Když od někoho uslyšíte nebo se dočtete, že pivo obsahuje vitamíny skupiny B, nemusíte se s ním hádat. Je to pravda. Ale aby je organismus získal v dostatečném množství, museli by jste vypít asi 3 litry piva denně – tedy 6 půllitrů. To není právě málo a musíte vzít v potaz, že alkohol je pro zdravý životní styl problém a nemá cenu dělat, že není… Negativita alkoholu jednoznačně převyšuje přínos vitamínů, minerálů (vápník, fosfor, draslík, hořčík), stopových prvků (železo, měď, zinek, mangan) a bílkovin s vysokým podílem esenciálních aminokyselin obsažených v pivu. Pivovarské kvasnice, které stojí za kvasným procesem při jeho výrobě, do sebe dokáží v průběhu tohoto procesu vstřebat všechny zmíněné mikroživiny, které ve zbytkovém množství zůstávají i v pivu. Obsah vitamínů B se v pivu navíc ještě sníží jeho pasterizací, protože většina „béček“ nemá rádo vysoké teploty. Pangamin se vyrábí ze šetrně sušených pivovarských kvasnic, kdy doporučená denní dávka 12 tablet u Pangaminu klasik, obsahuje například tolik vitamínu B2, kolik je ve 4 půllitrech piva, u kyseliny listové by jste museli vypít minimálně 3 piva u vitamínu B12 pak dokonce piv 14. Raději je tedy lepší sáhnout po lety prověřeném doplňku stravy, jakým Pangamin je, než „béčka dohánět“ množstvím vypitého piva. Navíc ušetříte, protože zmíněných 12 tablet stojí v průměru jen 4.30.-Kč. Schválně, si zkuste spočítat, kolik oproti pivu získáte navíc užitečných živin v přirozené formě a ještě kolik ušetříte za rok…

 

Užívat doplňky stravy nemá smysl. 

Jako u všeho i v tomto případě se najdou zastánci i odpůrci užívání doplňků stravy.
Kvalitní doplňky stravy už dlouho nejsou jen mixem chemických sloučenin slibujícím v jediné zázračné tabletě dlouhý a zdravý život. Jejich výroba je sofistikovaná podobně jako u léků s důrazem na kvalitu a stále více nachází inspiraci v přírodě, v přirozených procesech. V dnešní uspěchané době (stres), vlivem nesprávných výživových návyků, pobytem v městských aglomeracích, sedavému zaměstnání a celou řadou dalších faktorů, které můžeme jednoduše shrnout do jednoho slova – civilizační, mají doplňky stravy jednoznačně smysl.  
Je třeba si uvědomit i skutečnost, že díky naší poloze uprostřed Evropy chybí v našem jídelníčku například jód. V půdě je malé množství selenu, který se tak do potravinového řetězce dostává v nedostatečné míře. Vlivem intenzivního hospodaření (hnojení, chemické postřiky…) se do potravin dostávají látky, které naše tělu rozhodně neprospívají.
Doplňky stravy v rámci pestrého jídelníčku smysl tedy určitě mají. Vybírejte ty, které obsahují osvědčené přírodní látky, přírodní extrakty, vitamíny nebo minerály v biologicky aktivní formě, která zajistí jejich využitelnost organismem.
Dejte přednost těm, které používají rostlinná barviva, nemají žádná „Éčka“ nebo jen nezbytné minimum, nepoužívají konzervanty, stabilizátory a podobně... 
 

 

Fakta

Pangamin je tradiční česká značka.

Pangamin začal psát svoji historii v roce 1958. Rozhodně tedy můžeme hovořit o tradici, která se neustále rozvíjí a dnes existuje již celá řada produktů na bázi pivovarských kvasnic pod touto ochrannou známkou. Pangamin bez úhony na oblibě přečkal dva režimy, několik vlád i prezidentů a jeho existence je rozložena do dvou století a shodou okolností i do dvou tisíciletí. Věci se mění, tradice zůstává…

Kdo jiný se tím vším může pochlubit než tradiční a oblíbený pamětník…?

Při pravidelném užívání Pangaminu rostou svaly. 

Pivovarské kvasnice a tedy i Pangamin obsahují velké množství bílkovin (cca 43%) podobným živočišným. Bílkoviny jsou využité k tvorbě svalů, šlach, tkání, orgánů, kůže… Důležité jsou při tvorbě enzymů a podobně. Bílkoviny z pivovarských kvasnic obsahují i řadu esenciálních aminokyselin (ty, které si tělo nedokáže samo vytvořit a musíme je přijímat ze stravy), které slouží k zachování důležitých tělesných funkcí. Proteiny, jak jsme si vysvětlili, jsou jedním z hlavních makronutrientů  v naší výživě a nelze je nahradit. Tělesné bílkoviny jsou neustále degradovány (podléhají rozkladu) a znovu syntetizovány (vytvářeny) a jejich průběžný vyvážený příjem je nezbytný. Pro sportovce včetně kulturistů je důležitým ukazatelem biologická hodnota bílkovin. Obecně platí že ta je u živočišných proteinů vyšší než biologická hodnota rostlinných proteinů.

Nejen pro sportovce je tedy dobrou zprávou, že v Pangaminu obsažené bílkoviny jsou svojí strukturou podobné živočišným a přes to je do svého jídelníčku mohou zařadit i příznivci vegetariánství a veganství!  Proteiny jsou nezbytné pro získání svalové hmoty, ale nesmíme zapomínat, že vedle adekvátního příjmu bílkovin, je nezbytné i cvičení, pohyb a pestrá strava.

Pangamin mohou užívat i psi a kočky.

Pangamin mohou užívat i psi a kočky. Ano, to mohou potvrdit generace chovatelů nejen psů a koček, ale třeba i holubáři. Ti ho v podobě podrcených tablet nebo prášku dávají poštovním holubům pro lepší výkon a kondici. Pangamin všeobecně psům chutná a mnozí ho dávají jako pamlsek. Kočky bývají vybíravější a těm lze tablety nadrtit do krmení. Ideální jsou v tomto případě Pangamin kulinářské pivovarské kvasnice v podobě rozpustných šupinek, které se v krmné dávce bez problému rozpustí. Pro vyznavače přirozeného krmení metodou BARF je Pangamin v podobě tablet nebo šupinek ideální volbou. Blíž k přírodě už to nejde… 

Pangamin odpuzuje klíšťata. 

Při pravidelném užívání doplňků stravy s vitamíny B se potem vylučuje nám nepostřehnutelný odér, který odpuzuje bodavý a savý hmyz, a tedy i klíšťata. Protože pivovarské kvasnice vitamíny skupiny B obsahují, působí tak i Pangamin. Této zkušenosti využívají generace chovatelů chlupatých kamarádů (psi, kočky, ale třeba i koně apod.), kterým se klíšťata ze srsti obtížně odstraňují. Osvědčenou zkušenost může využít každý, kdo se pohybuje v přírodě a nemusí být jen chovatel. „Béčka“ prostě klíšťatům nevoní. Zajímavost: Vojáci, kteří se pohybují v tropických oblastech, užívají velké dávky vitamínů B (vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a přebytek vitamínů B se tedy vyloučí močí) k odpuzení nepříjemného a mnohdy i nebezpečného hmyzu.

Pivovarské kvasnice jsou na akné.

Pivovarské kvasnice používaly již generace našich předků jako kosmetickou masku nebo se přidávaly do koupele pro hladkou, čistou a jemnou pleť. Mnoho pamětníků si jistě vzpomene, jak jim kvasnice v období dospívání pomohly v „boji“ proti akné. V této tradici pokračuje Aknemin krém a Aknemin pleťová voda. Extrakty okurky, tea tree oil, hlívy ústřičné a dalších stojí za oblibou této kosmetické řady určené nejen osobám s problematickou pletí v období dospívání.

Je vhodný Pangamin pro děti? 

Ano, Pangamin vhodný pro děti. Například u Pangaminu klasik je limitujícím faktorem skutečnost, že je v podobě tablet a je tu určité riziko vdechnutí tablety. Proto je na obalu upozornění, že je vhodný pro děti od 3 let. Oproti tomu jsou Pangamin kulinářské pivovarské kvasnice ve formě rozpustných šupinek vhodné už pro děti již od 1 roku.

Pangamin mohli dříve užívat i celiaci, dnes již ne. Proč, změnila se receptura?

Sušené pivovarské kvasnice obsahují lepek, který se do kvasničných buněk přenáší z ječmene nebo jiné obiloviny použité při výrobě piva. Protože doporučená denní dávka Pangaminu (12 tablet po 0,45g = 5,4g/den) obsahuje velmi malé množství lepku ( 1,2 – 1,8 mg, které vzhledem k přírodnímu původu kvasnic může kolísat), umožňovala legislativa používat informaci, že Pangamin je vhodný pro stravování lidí nemocných celiakií. Pacienti s bezlepkovou dietou Pangamin užívali kvůli možnému vzniku deficitu některých živin (železo, zinek, vitamíny B12,D, kyselina listová – B9) při tomto stravovacím omezení. To si mnozí z Vás pamatují.

Se stávající legislativou však přišla změna, která nám tuto informaci neumožňuje dále používat. U výrobků, které lepek obsahují najdete nyní upozornění na tento alergen bez ohledu na jeho množství, ať se jedná o doporučenou dávku tablet, porci jídla... Nejedná se tedy o novou či upravenou recepturu, ale o legislativní změnu (nařízení 1169/2011), ve značení doplňků stravy a potravin všeobecně. 

S Pangaminem mohu i vařit.

Pro teplou i studenou kuchyni jsou ideální Pangamin kulinářské pivovarské kvasnice. Ideální do müsli, pomazánek, krémů, polévek i omáček…  Jejich využití je široké a záleží jen na fantazii kuchaře. U výrobku je na stránkách i odkaz na recepty, které mohou posloužit jako první inspirace… Pro zachování všech důležitých látek nedoporučujeme, aby výrobek prošel varem. Dochucujte až uvařená jídla!

Zajímavost: U nás je na stole v restauraci tradičně přítomna sůl a pepř, v Japonsku to jsou sójová omáčka a sušené kvasnice.S Pangaminem mohu i vařit. Ano, je to možné! Doporučenou možností je vytvořit objednávku na e-shopu, zvolit platbu hotově a jako dopravu osobní odběr. V takovém případě veškeré zboží, co máte v objednávce, budete mít pohromadě připravené a po vyzkoušení zaplatíte pouze ty kusy, které opravdu chcete.

Lze vitamín D získat ze solária? 

Tolik potřebný vitamín D vzniká z provitamínu vitamínu D přirozenou cestou vlivem slunečního záření. Ovšem jen z určitého spektra ultrafialového záření, a to je důležité, protože ne každé solárium takové spektrum má. Mnozí z nás si vzpomenou na babiččino: Kam chodí slunce, nechodí lékař. To svědčí o tom, že už naši předci si byli vědomi toho, jak důležitý je pobyt na slunci, byť to neuměli vědecky vysvětlit. My už ano a nic se na důležitosti této skutečnosti nezměnilo. Naopak! Trávíme spoustu času v kancelářích, výrobních halách, autech, doma u televize, počítače a doba pobytu na slunci se stále zkracuje. Nepřispívá ani skutečnost, že se před slunečním zářením chráníme krémy s UV faktorem, abychom se „nespálili“, protože naše pokožka není na pobyt venku zvyklá. Je to takový příslovečný „začarovaný kruh“. Při výběru solária si pečlivě vybírejte, od podzimu do začátku léta můžete zvolit kvalitní doplněk stravy s vitamínem D a především dbejte na pobyt venku na slunci, postupně pokožku na jeho záření připravujte a myslete na to, že všeho příliš škodí. Chráněním se před sluncem oblečením, krémy s vysokým UV faktorem nebo pobytem v místnosti vitamín D nezískáte. Na druhou stranu může být přehnaná expozice UV zářením příčinou rakoviny kůže. „Naše babička“ by jistě zmínila užívání selského rozumu…

Výrobky řady Pangamin lze libovolně kombinovat. 

Výrobky Pangamin na bázi pivovarských kvasnic lze bez obav kombinovat a užívat třeba 2 různé současně. Například, když užíváte pravidelně Pangamin klasik nebo Pangamin bifi, bifi plus, Pangamin přírodní B komplex či jiné a rozhodnete se, že chcete podstoupit jarní detoxikaci, můžete souběžně s nimi užívat i Pangamin ostropestřec.

Vzhledem k přirozené povaze surovin a jejich množství ve výrobcích se nemusíte obávat vedlejších účinků nebo předávkování. V případě přípravků s vysokým obsahem stejných vitamínů (Pangamin imunita a Pangamin B12 nebo Pangamin B12 a Pangamin přírodní B komplex), však není vhodné konzumovat celou doporučenou denní dávku od každého, ale je dobré si dávkování upravit/nakombinovat.

I zde platí „všeho s mírou a s rozumem“. Nabídka výrobků je natolik široká, že si každý může vybrat jen jeden na konkrétní účel a kombinovat užívání dvou či více produktů zároveň je zbytečné, ne však vyloučené.

Jsem po Covidu. Pomohou mi doplňky stravy dát se opět „dohromady“? 

Covid – slovo, které nás provází už dva roky doslova na každém kroku, při každé příležitosti, slovo, které se skloňuje ve všech pádech a které vzbuzuje obavy. V souvislosti se skutečností, že přibývá osob, které toto onemocnění prodělalo, se stále více řeší postcovidová rekonvalescence a s ní související zdravotní problémy.
Velmi častými následky jsou kašel a dušnost. Spolu s nimi obsazuje pomyslné první příčky nepříjemných následků únava. Ta mnohdy zaskočí i fyzicky aktivní lidi či sportovce a tvá i dlouhé týdny. Lékaři se shodují v tom, že návrat k normálu chce značnou dávku trpělivosti a motivaci, která nedovolí se tomu poddat. Vedle dostatku spánku se v rámci rekonvalescence doporučují vitamíny skupiny B, vitamín D a vitamín C, zinek a selen. Samozřejmostí by měl být dostatek ovoce a zeleniny a podle možností postupné navyšování fyzické zátěže. 
Každé tělo je jiné, bude mít jiné projevy a bude potřebovat specifickou péči. Každý z nás je jiný a bude tedy vnímat jako užitečné něco jiného. Pro každého ale platí, že vedle kondice tělesné schránky je důležité i naše psychické rozpoložení a pozitivní mysl. A s tím nám pomohou právě zmíněné vitamíny B komplexu.
 

Pangamin logo bílé

Ještě u nás nemáte účet?

  • ihned získáte 50 Kč pro první nákup
  • 5% zpět z nákupu na bodové konto
  • sbírejte body za každý nákup
  • vyměňte body za slevu 
Zaregistrujte se

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.