Nákupní košík

V košíku nemáte žádné zboží.

Vitamínová beceda

Doplňky stravy Pangamin® z pivovarských kvasnic obsahují řadu tělu prospěšných látek, minerálů, stopových prvků a samozřejmě i vitamínů.  Nejvýznamnějšími  jsou vitamíny skupiny B.
Proto jsme i hravě nazvali rubriku: VITAMÍNOVÁ BECEDA, 
abychom Vám usnadnili pátrání a seznámili Vás nejen s vitamíny skupiny B, ale i s dalšími vitamíny, minerály a prospěšnými prvky, obsažených v produktech řady Pangamin® nebo v ostatních doplňcích stravy a vitamínech, které pro Vás s láskou v Rapetu vyrábíme.

Vitamíny skupiny B:

Klikněte na + a rozbalí se text

K čemu jsou vitamíny sk. B?

Co je to B - komplex?

B-komplex je souhrnné označení pro vitamíny skupiny B.  Těchto B vitamínů je celkem 10 (i když některé jsou trochu sporné) a každý z nich má specifický přínos pro lidský organizmus. Vesměs ale mají zásadní vliv na metabolické funkce organizmu, činnost nervové soustavy, ale také prospívají pokožce, vlasům a sliznicím. Buď jak buď, bez „béček“ to prostě nejde. Objevitelem prvního z vitamínů B-komplexu byl v roce 1912 polský biochemik Kazimierz Funk. Pojmenoval ho thiamin. A protože byl první v řadě, nazývá se také vitamín B1. Zároveň se považuje za první objevený vitamin vůbec. Dal celé skupině látek nezbytných pro život i jméno. Slovo  „vitamin“ pochází z latiny a skládá se ze dvou výrazů, vital a amine, tedy život a aminy = životně důležité aminy. Přestože dnes víme, že se nejedná o aminy, název vitaminy zůstal…

Kde hledat vitamíny skupiny B?

Naše tělo si vitamíny B neumí vyrobit ani je skladovat, proto mu je musíme dodávat v potravinách. B vitamíny jsou rozpustné ve vodě a jejich přebytek tělo vyloučí močí.

Hlavními přírodními zdroji vitaminů B jsou pivovarské kvasnice, maso, játra, ledviny, ryby, mléko, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny, proso a vejce. Tyto potraviny obsahují většinu vitamínů ze skupiny B-komplexu. Některé z vitamínů B obsahuje zelenina (především listová) a určité druhy ovoce. Vitaminy B fungují samostatně, ale nejvíce jim jde týmová spolupráce, protože jsou jejich účinky vzájemně provázané. A stejně jako u jiných látek jsou nejvhodnější přírodní zdroje.

Víte,  že název Pangamin je odvozen od vitamínu B15?

Kyselina pangamová jako již neexistující vitamín B15. Před několika desítkami let byla z pivovarských kvasnic izolována nová látka, která byla tehdy na základě svých vlastností zařazena do skupiny vitamínů B (vitamín B15) s pojmenováním kyselina pangamová. Právě po ní dostal své jméno Pangamin. K jejím nejbohatším přírodním zdrojům patří pivovarské kvasnice, hnědá rýže, dýňová semena, otruby, sezamová semínka. Její role v našem těle je stále předmětem studia. Dříve se například uvádělo, že má příznivé účinky při zánětu jater, napomáhá odolnosti vůči stresu a další. Svého času se v USA prováděly studie v souvislosti s hyperaktivitou u dětí, ale na relevantní výsledky vědeckých poznatků si musíme ještě počkat.

Je Pangamin vitamín B? 

Kyselina pangamová - právě po ní dostal své jméno Pangamin. K jejím nejbohatším přírodním zdrojům patří pivovarské kvasnice. Pivovarské kvasnice jsou významným zdrojem bílkovin (více jak 40 %). Tyto bílkoviny mají strukturu velmi blízkou živočišným bílkovinám a jsou organismem velmi dobře využitelné. Jsou vynikající alternativou konzumace masa!

Celkově jsou pivovarské kvasnice skvělým přírodním zdrojem živin obsahujícím významné množství bílkovin, vitamínů (především skupiny B), minerálů, stopových prvků, aminokyselin a dalších funkčních, pro život důležitých látek. Proto jsou po staletí ceněny jako optimální doplněk stravy. Pivovarské kvasnice i přes nové a nové doplňky stravy – multivitaminy a podobně pro nás stále zůstávají vhodným i cenově dobře dostupným doplňkem stravy plným vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Které Pangaminy mají nejvíce vitamínů sk. B?

Pivovarské kvasnice obsahují všechny vitamíny B-komplexu v přirozené formě, která zaručuje jejich dobrou využitelnost organismem.

Nejvíce vitamínů B (100% RHP – referenční hodnoty příjmu – dříve doporučená denní dávka) obsahuje  Pangamin® přírodní B komplex a  Pangamin® B12. V obou případech jsou vitamíny B vázány na kvasničných buňkách a jsou tudíž biologicky dostupné. Oproti klasickým multivitaminovým přípravkům dosahujícím vitamíny v syntetické formě se jedná o doplňky stravy nové generace využívající přirozené přírodní procesy a moderní technologie. Jde o spolehlivý zdroj B vitaminů, které se navzájem podporují, pro děti od 3 let, vegetariány, vegany a samozřejmě nejen je….

 

Proč chybí vitamín B10 a vitamín B11?

Označení B10 a B11 se v minulosti opravdu používala, ale dnes se v oficiálním seznamu vitamínů skupiny B běžně neuvádějí. Zde je stručné vysvětlení: B10 a B11 nejsou oficiálně uznávané jako vitamíny v současné výživové klasifikaci. Termíny se historicky používaly, ale dnes jsou buď považovány za jiné látky, nebo spadají pod jiné vitamíny skupiny B.

Vitamín B10 (kyselina paraaminobenzoová)  Není považován za „esenciální“ vitamín, protože si ho tělo (nebo střevní mikroflóra) částečně umí vytvořit samo. Dříve se používal například v péči o pleť nebo jako součást opalovacích krémů. Měl roli při syntéze kyseliny listové u bakterií.  

Vitamín B11 (kyselina pteryl-hepta-glutamová ú folacin) V některých zemích (např. v Nizozemsku) se B11 používal jako označení pro kyselinu listovou (vitamín B9).Dnes je obecně zahrnutý právě pod označením B9.

Znáte všecka béčka?

Vitamín B1 (thiamin) 

Jeho potřeba stoupá při námaze a stresu. Je nutnou součástí naší výživy a protože se v lidském těle neukládá, jeho zásoba vystačí zhruba na týden. Množství vitaminu B1 se navíc snižuje pitím velkého množství kávy a čaje. Vitamin B1 je důležitý pro štěpení cukrů a škrobů. Tím se podílí na správné funkci energetického metabolismu. Přispívá také k činnosti nervové soustavy a psychické činnosti, stejně jako činnosti srdeční soustavy.

Vitamín B2 (riboflavin) 

Jde o oranžově žluté přírodní barvivo, které je odolné vůči vysokým teplotám, ale rozkládá se působením světla. Jiné odborné zdroje uvádí, že vitamin B2 je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce i dalších orgánů, a že zvýšenou potřebu vitaminu B2 mají lidé léčení antibiotiky, trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater nebo cukrovkou.

Také riboflavin se podílí na energetickém metabolizmu a navíc přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, stejně jako k udržení normálního stavu sliznic, pokožky, červených krvinek nebo zraku. Vitamin B2 se nachází v potravinách živočišného původu. Vegani a vegetariáni by tak měli dbát na jeho dostatečný příjem. 

Vitamín B3 (niacin) 

I tento vitamín hraje důležitou roli v energetickém metabolizmu. Organismus ho syntetizuje pouze v omezené míře, je tedy nutné ho tělu dodávat ve vhodné potravě (například játra, tuňák, listová zelenina, luštěniny, mléko, vejce). Niacin je doporučován užívat ve spojení s ostatními B vitamíny. Jeho potřeba se zvyšuje při horečkách, infekcích, v těhotenství, při kojení, ve stáří nebo při zvýšené psychické a fyzické námaze.

Vitamin B3 přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, pomáhá udržovat stav sliznic a pokožky a má vliv i na psychickou činnost a činnost nervové soustavy. 

Vitamín B4 (cholin; adein

Vitamín B4 bývá označován jako „vitamín dobré nálady“. Jde o esenciální ve vodě rozpustnou sloučeninu a její případný nadbytek organismus vyloučí močí.

Naše tělo si ho dokáže částečně vyrobit v játrech, ale toto množství nestačí na podporu všech nezbytných tělesných funkcí. Musíte ho proto do svého těla doplňovat pomocí správné stravy. Vzhledem k tomu, že je syntetizován v organismu, nesplňuje současnou definici vitamínu a místo označení vitamín B4 se s ním setkáte především pod názvem ADEIN a ještě častěji CHOLIN. Cholin funguje nejlépe ve spolupráci s dalšími vitamíny B-komplexu. Umožňuje správné fungování jater, nervů a metabolismu. Je to také klíčová látka pro vývoj mozku u malých dětí. Pomáhá také udržovat správnou strukturu a integritu buněčných membrán, pomáhá omezovat záněty a podporuje zdravý vývoj plodu u těhotných žen. Mateřské mléko je na něj bohaté, protože ho malé děti vyžadují ve velkém množství na tvorbu nervového systému.

Možná to nejdůležitější je skutečnost, že cholin je zásadní pro proces methylace, který se používá při nervové signalizaci, vytváření DNA a detoxikaci. Pokud jste vegetariáni či vegani, můžete být ohroženi nedostatkem cholinu, jelikož je nejčastěji obsažen v živočišných produktech. Dobrá zpráva ale je, že bohatým rostlinným zdrojem cholinu jsou pivovarské kvasnice!  Znáte průpovídku, že vše souvisí se vším? Je to pravda. V přírodě a pro správnou funkci orgánů našeho těla to platí dvojnásob! Je proto důležité mít na paměti, že všechny vitamíny B-komplexu by se neměli přijímat jednotlivě, ale společně! Jednotlivé vitamíny jsou mezi sebou funkčně propojeny a k dobrému fungování jednoho je v mnoha případech důležitá i přítomnost jiného vitamínu řady B. Udržujte ve svém těle rozumnou hladinu vitamínů B, Vaše tělo Vám poděkuje!

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) 

Slovo „pantothen“ totiž pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“. Tento „všudybýlek“ se účastní metabolizmu všech živin a jeho aktivní forma je nutná zejména při přeměně sacharidů a tuků  i při syntéze životně důležitých látek. Kyselina pantothenová přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání i normální mentální činnosti. Může zlepšovat i  kvalitu kůže, vlasů a nehtů.

Vitamín B6 (pyridoxin) 

Přispívá k regulaci hormonální aktivity a podílí se na metabolizmu aminokyselin. Také snižuje míru únavy a vyčerpání a přispívá k funkci imunitního systému. Ve větší míře je potřebný pro sportovce, kteří konzumují velká množství bílkovin, pro osoby trpící celiakií nebo pro ženy užívající hormonální antikoncepci. Je velmi termolabilní, což znamená, že jeho množství v potravě se výrazně snižuje její tepelnou úpravou.

Vitamín B7 (biotin) alias vitamín H

Vitamín B7 alias vitamín krásy Podílí na metabolizmu, má pozitivní vliv také na vlasy, sliznice a pokožku. Bývá nazýván i jako vitamin H, což má souvislost s německým výrazem pro kůži (haut). Přirozeným zdrojem biotinu jsou například vejce, ořechy, semínka nebo pivovarské kvasnice. Biotin je vhodné přijímat spolu s dalšími vitaminy skupiny B, se kterými se vhodně doplňuje a zlepšuje například jejich vstřebávání.

Vitamín B8 (inositol) 

Vitamín B8 je trochu matoucí označení, protože se používá pro různé látky v závislosti na zdroji. Nejčastěji však označuje inositol – látku, která bývá řazena mezi vitaminy skupiny B, i když to ve skutečnosti není pravý vitamin, protože si ho tělo dokáže vytvořit samo (z glukózy). Inositol hraje důležitou roli ve: Zdraví nervového systému
– Podporuje funkci neurotransmiterů (zejména serotoninu a dopaminu)
– Může pomoci u úzkostí, depresí, OCD a panických poruch

Plodnosti a hormonální rovnováhy
– Často se používá u žen s PCOS (syndrom polycystických vaječníků). – Zlepšuje citlivost na inzulin a reguluje menstruační cyklus

Podpůrné léčbě diabetu 2. typu
– Pomáhá zlepšovat inzulinovou senzitivitu. Zdraví jater a metabolismu tuků. – Podporuje správné zpracování tuků a cholesterolu
– Může přispět k prevenci stukovatění jater

Inositol najdeme v běžné stravě, zejména v celozrnných obilovinách (oves, pšenice, hnědá rýže), luštěninách (čočka, fazole, cizrna), ovoce (zejména citrusy – bez slupky), zelenině, ořeších a semenech, mase a vnitřnostech (např. játra)

Inositol je často dostupný jako doplněk stravy, buď jako myo-inositol, nebo kombinace myo-inositolu a D-chiro-inositolu – zejména u podpory plodnosti a léčby PCOS

Vitamín B9 (kyselina listová) alias folát

Kyselina listová se z potravin špatně vstřebává. Uvádí se vstřebatelnost pouhých 50% a navíc tepelnou úpravou se skoro všechna zničí. Proto se doporučuje kyselinu listovou užívat i ve formě doplňků stravy a to zejména v době těhotenství, nejlépe několik týdnů před ním, protože se dává do souvislosti s vývojem plodu.

Jak název vypovídá, nachází se především v listové zelenině, pak například i v květáku, brokolici, okurkách… Kyselinu listovou ale obsahuje některé ovoce (mango, avokádo, banány), ořechy a obilniny.

Vitamín B12 (kobalamin)

Je posledním z vitaminů B-komplexu. Protože je obsažen prakticky výhradně v živočišných potravinách (nejvíce ho obsahují vnitřnosti), měli by na jeho příjem ve formě doplňků stravy dbát zejména vegani! Jeho vliv na lidský organizmus je nezastupitelný. Vitamin B12 se podílí na procesu dělení buněk, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na funkci imunitního systému i nervové soustavy nebo tvorbě červených krvinek. Vitamin B12 je součástí medikace při onemocnění jater, střev a slinivky. Ve formě injekcí se podává dlouhodobě nemocným a starým osobám.

Pangamin logo bílé

Ještě u nás nemáte účet?

  • ihned získáte 50 Kč na první nákup
  • 5% zpět z nákupu na bodové konto
  • sbírejte body za každý nákup
  • vyměňte body za slevu
  • registrací získáte i další výhody, dárky k svátku ...
Zaregistrujte se
Cookies zavřít

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.